<!-- Meta Pixel Code --> <!-- End Meta Pixel Code -->

Tarih sahnesinde Pizza! -1-

Tarih sahnesinde	Pizza! -1-

Bahçeşehir’in en iyi pizza ve İtalyan restoranı olarak, sizlerle küçük bilgi paylaşımlarında bulunmayı da misyonumuz arasına ekledik. Enfes lezzetlerimizle damağınıza hitap ederken, aynı zamanda dimağınızı da beslemek istedik. Pizzanın tarihsel serüveni hakkında kısa kısa…

Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta’da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.

Bilinen ilk pizzacı, 1738'de bir seyyar satıcı olarak kurulan Antica Pizzeria Port'Alba, 1830'da Napoli şehir merkezinde Via Port'Alba 18'de açılır. Restoran, volkanik Vezüv Yanardağı'ndan gelen lavlarla kaplı bir fırında odun ateşinde pizzalar pişirmeye başlar. Çoğu müşterisi sanatçı, öğrenci veya çok az parası olan kişilerden oluşan restoran, basit pizzalardan oluşan menüsü ve müşterilerine sekiz güne kadar ödeme yapma imkanı veren “pizza a otto” sistemiyle dönemin en revaçta mekanı olur.

“Üç Silahşörler”in yazarı Alexandre Dumas, 1835’te Napoliye yaptığı bir seyahatinde, Napoli’deki fakirlerin kış mevsiminde pizza, yaz mevsiminde ise karpuzdan başka bir şey yemediklerinde bahsediyor.

Efsaneye göre, “Pizza Margherita” adını, 1889'da usta pizza şefi Raffaele Esposito'nun domates, mozzarella ve taze fesleğenle; İtalyan bayrağına renklerine benzeyecek şekilde hazırladığı bir pizzayı tercih eden Savoylu Kraliçe Margherita'dan alıyor. Özel yapım bu pizza kraliçenin favorisi olur ve kulaktan kulağa yayılarak kısa zamanda tüm ülkede duyulur. Kraliçenin başlattığı , Pizza Margherita geleneği hala Napoli'de devam ediyor ve bildiğiniz gibi bizim de favori pizzalarımız arasında…

1960’larda dondurulmuş pizzalar ortaya çıkar. Celentano Kardeşler ilk dondurulmuş pizza markası için kupayı kaldırmış olsa da, 1962’de, Tontino’nun İtalyan Mutfağı şirketi dondurulmuş pizzayı tazesi kadar iyi yapabilen ilk şirket olarak biliniyor. O kadar iyi ki, 1975 yılında, Tontino imparatorluğunu 22 milyon dolar karşılığında Pillsbury’e satar.

1974'te, bilgisayar tarafından ilk pizza siparişi gerçekleşir. ABD, Michigan State'deki Yapay Dil Laboratuvarı, yeni “konuşan bilgisayarını” test etmek için, yerel bir pizzacıdan pepperoni, biber, mantar, jambon, sosis ve ekstra bol peynirli pizzayı, bu bilgisayarla sipariş eder.